
Allt du behöver för belysning av skolor
I skolmiljö är det extra viktigt att undvika bländning och stark kontrastverkan i taken. Barn har ett annat perspektiv än vuxna och riktar oftare blicken uppåt mot tavlor och lärare, så en dålig belysning med höga UGR-värden påverkar dem ännu mer negativt.
Uppljus och möjlighet till styrning
Det finns flera sätt att åtgärda bländning och alltför starka kontraster, ett är att lägga in ett uppåtriktat ljus. Vid nybyggnation kan man med fördel gestalta med pendlade armaturer som kombinerar uppljus med nedljus och vid renoveringar kan man komplettera befintlig belysning med enbart uppljus. För den senare lösningen kan vår nya pendel Level up vara intressant att titta på, den ger ett kraftigt och mycket brett uppljus i 165°, utan att skapa någon distinkt ljusare fläck över armaturen.
Ett fint exempel på en lösning med både nedljus och uppljus är klassrummen på Sofielundsskolan, gestaltad av Zenisk Sverige. För att ge en jämn ljusfördelning i rummen och samtidigt skapa ett lite annorlunda rumsligt uttryck har man pendlat linjära armaturer i fyrkanter, med gavlarna så tätt placerade att det nästan ser ut som en systemlösning med fasta hörn. Ljusfördelningen här är 65% ner och 35% upp, andra fördelningar går också att få om så önskas. Armaturerna går såklart att ljusreglera - också en viktig egenskap i skolmiljö.
Under våren lanserar vi en riktigt fin nyhet i Hover-familjen: Hover 165. Den kommer som standard att ge 70% uppljus och 30% nedljus och den har vår nya superbreda ljusfördelning uppåt: 165 grader med helt jämn fördelning.
Många studier har gjorts som visar att dagsljus både ger mer energi, skapar större fokus och underlättar lärandet. Vid nybyggnation är det idag vanligt med större fönsterpartier för mer ljusinsläpp, men många av landets skolor är äldre och där kan man kompensera med cirkadiskt ljus, som genom varierbara färgtemperaturer efterliknar det naturliga ljuset. Detta är en teknik som numera erbjuds av många leverantörer - till exempel oss - och ofta medför det ingen större merkostnad.
Vertikal belysning är viktig
I alla lokaler där människor vistas under längre perioder är den vertikala belysningen en viktig faktor, något som understryks i den uppdaterade Ljus & Rum där man idag ställer krav på ett ökat omfältsljus.
Kallare ljus underlättar koncentrationen
Liksom i många andra lokaler är ljuset ett effektivt verktyg för att skapa olika stämningar i olika typer av utrymmen. I klassrummen passar det ofta med ett starkare och kallare ljus för att öka koncentrationen, kanske med möjlighet att dimra nivån och växla till ett varmare ljus för gruppövningar och lässtunder. I matsalen kan belysningen bidra till trivsel och trygghet, plus att en god färgåtergivning gör att maten ser mycket mer aptitlig ut.
För några år sedan renoverades det drygt 120 år gamla KFUM-huset i Göteborg, där Sjölins gymnasium har sin verksamhet. Academedia vände sig då till MondeVerde för hjälp med belysningen och resultatet blev ett dagsljusvitt ljus (5000-5500 Kelvin) till lärosalar, studierum och lärarrum. I café, korridorer och den vackra aulan så installerades armaturer med neutralvitt ljus (4000K).
Dekorativa element i gemensamma utrymmen
I samlingsrum och andra gemensamma utrymmen är det tacksamt att lyfta in färg och mer dekorativa element, som förstärks av belysningen. Ett fint exempel på det är Amfiteatern på Prins Wilhelmgymnasiet, med lekfull belysning av den pendlade armaturen Ghost, gestaltad av Light Support.
Tavelbelysning
En viktig funktion i skolan är tavelbelysningen, här är det lätt hänt att man väljer fel belysning så att det blir reflektioner och ljusstick på tavlan. Vi har en specialarmatur som är framtagen just för detta ändamål, Trace heter den. Med en asymmetrisk ljusfördelning och diffusor ger den en optimal belysning och den finns med både väggfästen och för pendling.
Hörsal och aula
Även i en aula är belysningen viktig, både för att allt som visas på tavlorna ska synas ordentligt - och för att hjälpa studenterna att hålla sig alerta och fokuserade. Jämnhet och låg kontrastverkan är också viktiga faktorer i dessa miljöer och ett lyckat exempel är gestaltningen av en ny hörsal på KTH, där PE Teknik & Arkitektur har gjort ljusdesignen.
Bibliotek och hyllbelysning
De flesta skolor har såklart ett bibliotek också, där en bra vertikalbelysning är viktig för att lysa upp bokryggarna. En lösning för att ljuset ska nå alla hyllplanen är att armaturen placeras en bit ut från hyllan, som i Tyréns gestaltning på Medborgarhusets bibliotek där armaturen 4Twenty5 sitter monterad på en arm. Alternativet är att alla hyllor får en egen belysning, som på Luleås Tekniska Universitet där samma armatur har monterats i underkant på hyllorna i en gestaltning gjord av Designat Ljus Europa AB.
Belysning av skolgården
Det sista området vi ska titta på är den exteriöra miljön, mycket viktig för att locka till utomhusvistelse och främja fysisk aktivitet. Här har belysningen både en funktionell och en trygghetsskapande funktion att fylla. En praktisk och alltmer vanlig lösning är att placera lite högre stolpar centralt på skolgården, med klustermonterade strålkastare som kan riktas mot lekredskap och bollplaner.
Här har vi flera goda exempel från projekt vi har fått medverka till: Östra Grundskolan i Skogås, gestaltad av Jan Fransson Elkonsult, med en centralt placerad 8m hög stålstolpe som med fyra strålkastare av modell Xeon 2 effektivt täcker in hela skolgården.
Andra exempel är ett antal skolgårdar och lekparker på Lidingö, där beställaren valde färggranna stolpar med koppling till miljön, även här krönta av klustermonterade strålkastare Xeon 2.
Support
Om du vill veta mer om något av ovan projekt eller de lösningar som ingår i dem, bara hör av dig till någon av oss i säljteamet! Vi bistår gärna med både rådgivning, belysningsberäkningar och provarmaturer för alla tänkbara skolmiljöer!











