Nationalmuseum i nytt ljus - återbruk
Prisat och helt transformerat
Nya Nationalmuseum är ett av det senaste årets största kulturhändelser och projektet har nyligen blivit nominerat till årets Kasper Salin-pris. I arbetet med projektet har arkitektbyråerna Wingårdhs och Wikerstål samarbetat med fastighetsägaren Statens fastighetsverk och hyresgästen Nationalmuseum.
Resultatet är ett transformerat museum, med en öppen och inbjudande atmosfär och med nya avancerade tekniska lösningar. Många detaljer är bibehållna och renoverade - inte minst på belysningssidan!
Återbruk och nya armaturer
För Flux del inleddes äventyret med Nationalmuseum för många år sedan i en relativt blygsam skala, med anpassade belysningslösningar för klädskåpen i källarvalven. I takt med att behovet av projektanpassade lösningar för många andra ytor blev alltmer uppenbart, så blev vi aktuella även för vissa av dessa.
Tillsammans med projektet har vi både fått ta fram helt unika nya armaturer och byggt om vissa av de befintliga till modern teknik. Så nu ger våra armaturer funktionellt ljus i allt från vindfånget utanför entrén till de imponerande trapphallarna och ända ner till källarvalven.
Häng med på en rundtur!
En virtuell rundtur startar lämpligen just i entrén. I vindfånget hänger tre stora ringformade mässingsarmaturer, specialritade för museet. De har direkt/indirekt belysning och en inbjudande varm ljusfärg, som även faller över de båda bronsstatyerna vid sidorna av porten.
Vi går vidare ner till källaren, tidigare använda som förvaringsutrymme och i samband med renoveringen utgrävda för att skapa ståhöjd och kunna inrymma garderob och toaletter. Här kommer ett mjukt och sparsamt ljus från den projektritade väggarmaturen Wally med antikbehandlad mässingsskärm. Klädskåpen belyses med den tunna linjära armaturen 4Twenty5 och samma armatur lägger även ett släpljus över de vackra tegelvalven. Toalettutrymmena lyses upp av väggmonterade Aura med opaliserad glasskärm.
Om vi vill inleda vårt museibesök i museishopen går vi en trappa upp igen och hamnar i en ljus och luftig pelarhall. Här kommer belysningen från en originalarmatur på pelarna, ombyggd i vår fabrik till modern belysningsteknik.
För att ta sig upp till huvudutställningarna passerar vi avsatsen nedanför den stora centrala trappan. Tittar vi upp i taket där ser vi de gamla vackra takarmaturerna, renoverade och ombyggda av Flux.
Den stora centrala övre trapphallen domineras av Carls Larssons magnifika oljemålningar Midvinterblot och Gustav Vasas intåg i Stockholm. Även här har man behållit samma klassiska takarmatur.
Efter att ha vandrat runt bland konstsamlingarna, kanske beundrat den nya mässingsbeklädda hissen i ljusgården och slagits av den närmast sakrala stämningen i den inglasade skulpturgården, kan det vara aktuellt med en matbit. I restaurangen hittar vi samma väggarmatur Wally som vi mötte när vi hängde av oss kläderna i källaren.
Här tar Flux egen blygsamma rundvandring slut. Nationalmuseum är ett fantastiskt konstverk i sig självt och vi är väldigt glada över att få ha lämnat ett litet bidrag till byggnaden.
Vi tackar arkitekterna på Wingårdhs och Erik Wikerstål samt elkonsulten på Projektengagemang och installatörerna på Nymans El för en spännande resa tillsammans och vi tackar även Mattias Robertson på museets Publika avdelning för visning och hjälp med fotograferingen.
År: | 2018 |
Kund: | Statens Fastighetsverk |
Område: | Stockholm |
Arkitekt: | Wingårdhs och Wikerstål |
Fotograf: | Thomas Wingstedt |